Яка постільна білизна краще бязь або сатин

Сучасні виробники пропонують широкий асортимент постільної білизни. Який матеріал має переваги - сатин або бязь? Відповідь на це питання шукайте в нашій статті.

Класична постільна білизна з бязі

Бязь являє собою тканину, виготовлену переважно з бавовни. Вона дуже практична, здатна витримати безліч прань, розрахована на багаторічне використання. Головна відмінність такого матеріалу - можливість використання широкої палітри фарб і надійне їх вбирання. Навіть через кілька років колір білизни буде яскравим і насиченим. Для виробництва постільної білизни використовують товсту бязь, її щільність більш 100г / кв.м. Тому такі комплекти практично не рвуться і не деформуються.

Шляхетний сатин

Сатин являє собою матеріал оригінального плетіння. Він складніший у виготовленні, завдяки її специфіці володіє особливим блиском, схожим на шовковий. Саме цим якістю сатинові тканини принципово відрізняються від бязі або попліну. Виготовляється з бавовни, є екологічно чистим і гіпоалергенним матеріалом. До речі, тут можна купити недорогу постільну білизну з бязі.

Для того щоб визначитися з вибором: що краще бязь або сатин, скористаємося декількома критеріями:

  • вартість виробів. Сатин є найдорожчим матеріалом. Він знаходиться в одній категорії з штучним шовком. При цьому якості сатину настільки високі, що ціна за постільну білизну з нього виправдана. Бязь коштує значно дешевше;
  • тактильні відчуття. Сатин набагато м'якше, приємний на дотик, залишає відчуття струмуючого шовку. Тому якщо на першому місці у вас стоять ніжність і відчуття теплого затишку, то ваш вибір, швидше за все, зупиниться саме на сатині. Бязь грубіша тканина, це пояснюється, як ми вже говорили, тим, що її щільність значно вище;
  • зносостійкість. А по цьому пункту однозначно виграє бязь. Постільна білизна з сатину витримає численні прання, його не візьме час і кількість використань. Можна використовувати сучасні засоби для виведення плям, які «працюють» без шкоди для малюнка і структури тканини. Нитки сатину дуже ніжні, вони більш тонкі, хоча це і не говорить про низький рівень міцності. Просто ставлення до такого білизни повинно бути більш делікатним.

Яку постільну білизну купити краще - питання, яке вирішується індивідуально. Бязь і сатин мають свої переваги і деякі недоліки. Так, перший варіант відмінно підійде тим, хто хоче заощадити, але отримати при цьому відмінну зносостійкість. Сатин - прекрасно рішення, якщо ви хочете відчуття ніжності і м'якості. Але коштувати таке білизна буде значно дорожче.

Скільки людей, стільки й думок - комусь сатин здається «холодним» і «слизьким». Дійсно, через деякі подібності з шовком, він, скоріше, на любителя. Інші вважають бязь занадто жорсткою і спекотною в теплу пору року. Все залежить від ваших уподобань - пробуйте, вибирайте і знайдіть комфорт і радість від солодкого і спокійного сну!