Вибір постільної білизни - непросте завдання. Буде потрібно з безлічі дизайнів вибрати найбільш підходящий, визначитися з матеріалом, а також вірно вибрати розмір. Причому саме з останнім пунктом нерідко виникають складнощі.

Стандартні розміри

Необхідно пам'ятати, що поняття двоспальний комплект постільної білизни трохи застаріло. Сьогодні двоспальними вважаються і ліжка розміром 180 на 200 сантиметрів, і 250 на 280 сантиметрів. Очевидно, що однакові комплекти постільної білизни для таких ліжок не підійдуть. Щоб не помилитися, необхідно заздалегідь виміряти розмір матраца, причому брати білизну потрібно обов'язково з запасом, щоб його можна було без зайвих зусиль заправити.

Найчастіше необхідно купити сімейне постільна білизна, адже саме такі розміри сьогодні найбільш популярні серед сімейних пар. Варто враховувати, що навіть такі комплекти можуть бути самими різними. Наприклад, підодіяльник передбачений як 150 на 210 міліметрів, так і 180 на 220 міліметрів. При покупці варто враховувати, що далеко не всі комплекти можна просто перевернути, щоб вони підійшли за розміром до нестандартної ліжка, адже таким чином змістяться застібки, а це не завжди зручно.

Деякі сімейні комплекти постільної білизни пропонуються з незвичайними розмірами наволочок, а саме 40 на 70 сантиметрів. Такі дуже популярні в Іспанії і Італії, тому місцеві виробники практично не випускають комплекти з наволочками квадратної форми, які більш поширені саме в Росії, Україні і Білорусії.

Тонкощі вибору

Приступаючи до вибору, необхідно ретельно вивчати комплектацію. Набори сімейного постільної білизни часто складаються з двох підковдр, двох простирадл і чотирьох наволочок. Але деякі, особливо в розмірі Євро, передбачають тільки одну пару наволочок, а це не завжди зручно, якщо ліжко досить велика або у сім'ї є традиція разом з дітьми відпочивати в ліжку батьків.

Якщо ліжко має ширину більше 140 сантиметрів, до неї можна підібрати комплект, в якому вже є спеціальна простирадло на гумці. На жаль, в наборах такі зустрічаються не часто, але знайти їх цілком можливо. Рекомендують також купувати не всі комплекти постільної білизни в одному розмірі. На літо радять купувати саме сімейні розміри, оскільки це два півтора спальних ковдри, а для холодної пори року краще підходять Євро і Євро 2, адже тут великі підковдри, які відмінно підійдуть для об'ємних і пухнастих пухових варіантів.