Щільність постільної білизни. Який щільності має бути гарне постільна білизна?

Комплекти постільної білизни з бязі дуже практичні і досить дешеві. Це ідеальне рішення для щоденного використання для тих, хто любить натуральне і не робить акцент на еластичність і м'якість.

Щоб зрозуміти, яку Ви купуєте білизну - якісну - або дешеву підробку, в першу чергу зверніть увагу на щільність тканини.

Від цього залежить міцність і довговічність постільної білизни.

Існує дві характеристики щільності тканин - лінійна і поверхнева:

  • Лінійна щільність - це кількість ниток на кв.сантіметр або в світовому стандарті на дюйм (TC - Thread Counts).
  • Поверхнева - грами на метр квадратний.

Лінійна щільність

Список тканин по лінійної щільності:

  • Низька щільність (20-30 ниток або 50-75 TC) - батист;
  • Нижче середньої (35-40 ниток або 80-100 TC) - бязь;
  • Середня (50-56 ниток або 120-140 TC) - льон;
  • Вищою за середню (65-80 ниток або 160-200 TC) - ранфорс, поплін;
  • Висока (85-120 ниток або 200-300 TC) - сатин, перкаль;
  • Дуже висока (130-280 ниток або 320-700 TC) - сатин, жаккард.

Поверхнева щільність

Друга характеристика щільності тканини - грами на квадратний метр або граммаж.

Тут ще величезну роль грає і скрученность нитки, і щільність прилягання ниток один до одного, і спосіб плетіння. Наприклад, якщо порівнювати нашу бязь і китайський поплін, то ниток на квадратний сантиметр у попліну буде більше, а граммаж менше. І все тому, що нитки в Поплін будуть скручені краще, відповідно, і тканину стане тонше, але вона міцніше і дорожче бязі. Тому, якщо говорити про грамах на метр квадратний, то розглядати потрібно кожну конкретну тканину окремо.

Бязь

За ГОСТам України бязь - це 100% бавовна. Бязь - найвідоміша, традиційна тканина для постільної білизни з полотняним переплетенням ниток (хрестом) і досить товстими нитками.

Постільна білизна з бязі

Чим вище щільність (і чим тонше нитка), тим вище якість тканини:

  • 80 г / м2 - низька (насправді це швидше ситець, але багато виробників називають таку тканину розрідженій бязью);
  • 90-100 г / м2 - середня;
  • 110-125 г / м2 - хороша, найпоширеніша щільність у якісних комплектів з бязі;
  • 130-160 г / м2 - висока, зараз така щільність зустрічається рідко, оскільки бязеві тканину такої щільності трохи жорстковата через часті переломів в місцях перетину ниток. В основному таку бязь використовують медустанови, залізничні компанії і т.д.

Бязь ранфорс

Це 100% бавовна, поверхнева щільність 120 г/кв.м.

Для виробництва тканини преміум класу ранфорс використовується пряжа, вироблена з кращих сортів бавовни. З такого бавовни виробляють більш високі номера пряжі. У процесі прядіння волокна бавовни щільно прилягають один до одного, тканину менше ворситься, поверхня її виходить рівною і ніжною.

Тканина «Ранфорс» відрізняється особливою міцністю і довговічністю, її лінійна щільність набагато вище, ніж у більшості тканин бязевих переплетення вітчизняного виробництва, не дивлячись на те, що вони мають однакову вагу.

Тканина проходить високотехнологічну обробку з використанням процесу мерсеризації. Даний процес має на увазі особливу обробку бавовняного волокна сконцентрованим розчином лугу під натягом. В результаті такої обробки волокна бавовни набувають блиск, стають міцнішими, розкривають свої кращі властивості, мають підвищену гігроскопічність і краще піддаються фарбуванню.

Тканину, виготовлену з такого волокна, відрізняє еластичність, м'якість, вона має ніжний шовковистий вид. Вона набагато ніжніше і тонше звичайної бязі, при цьому щільна і міцна. За своїми характеристиками тканина ідеально підходить для пошиття якісного постільної білизни, приємного на дотик і радує яскравими фарбами модних малюнків. На сьогоднішній день бязь ранфорс не має аналогів на текстильному ринку. У постільної білизни з ранфорса привабливе поєднання ціни та якості.